Direct naar inhoud
STIBEX, hét examenbureau voor administratieve professionals
Dé opleider uit de regio

STIBEX Basiskennis Boekhouden (Elementair Boekhouden)

Met het STIBEX diploma Basiskennis Boekhouden maak je een prima start in het vakgebied. Als je het diploma hebt behaald, kun je de boekhouding doen van een kleine onderneming.

Dit certificaat is een vast onderdeel van het STIBEX Assistent Boekhouden en van STIBEX Financieel Ondernemerschap. Starten met de opleiding Basiskennis Boekhouden (Elementair Boekhouden) is dé manier om te leren boekhouden. Vaardigheden die je een goed vooruitzicht bieden, want je kunt er in de boekhoudpraktijk direct mee aan de slag. Hoe eerder je het diploma op zak hebt hoe beter, want werkgevers in deze branche zoeken actief naar personeel!

Tijdens de opleiding Basiskennis Boekhouden (Elementair Boekhouden) verwerf je in korte tijd inzicht in de verschillende boekhoudkundige technieken. Na afloop bezit je alle elementaire kennis omtrent boekhouden en ben je in staat om zelfstandig een eenvoudige administratie te voeren. Daarnaast leg je een stevige basis voor het STIBEX Praktijkdiploma Boekhouden.

Voor wie?

Voor iedereen die werkzaam is of wil zijn in een financieel-administratief beroep. Er is geen specifieke vooropleiding noodzakelijk om deel te kunnen nemen.

Wat wordt geëxamineerd?

De onderwerpen die worden getoetst zijn kolommenbalans, grootboekadministratie en journaalposten, omzetbelasting, dagboeken en subadministraties, permanentie en diverse boekingen en belastingwetten. De gedetailleerde inhoud van het examen STIBEX Basiskennis Boekhouden tref je aan in de eind- en toetstermen en staat schematisch weergegeven in de toetsmatrijs.

Hoe wordt er geëxamineerd?

STIBEX neemt examens af door middel van de zogenaamde 'Flextoets'. Deze manier van toetsen via de computer is absoluut van deze tijd en biedt je veel voordelen. STIBEX werkt samen met zo'n 30 toetscentra in Nederland, zodat je examen kunt afleggen op elk moment dat er een toetsplek beschikbaar is. Voor het afleggen van een Flextoets verwachten we nauwelijks computerkennis van je. Uiteraard veronderstellen we dat je met de muis kunt omgaan!

Het examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen en duurt 90 minuten.

Waar kun je examen afleggen?

We hebben contacten met zo'n 30 toetslocaties, verspreid over Nederland. Er is dus altijd een toetslocatie bij jou in de buurt waar je examen kunt afleggen.

Wil je de locaties van onze toetscentra bekijken, klik dan op onderstaande link.

Geslaagd?

Nadat je examen hebt gedaan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je geslaagd bent. Bij STIBEX ontvang je direct na het afleggen van de Flextoets de uitslag van het examen zodat je weet waar je aan toe bent.

Zijn er vrijstellingen?

Je ontvangt van ons vrijstelling voor dit examen indien je aantoonbaar beschikt over:
- MBO-niveau 3 in dit vakgebied
- het Associatie-diploma Basiskennis Boekhouden / Elementair Boekhouden.

Indien je meent over een ander, gelijkwaardig diploma te beschikken en voor vrijstelling in aanmerking wilt komen, verzoeken wij je contact met ons op te nemen. Klik daarvoor op onderstaande link.

Wat zijn de kosten?

Kijk voor de kosten op de Tarievenlijst van STIBEX.

Wat is het niveau van het diploma?

Het certificaat laat zien dat je:
- over de basiskennis beschikt van boekhouden
- één van de verplichte onderdelen van STIBEX Assistent Boekhouder en van STIBEX Financieel Ondernemerschap hebt voltooid.

Het certificaat STIBEX Basiskennis Boekhouden wordt gewaardeerd op MBO-3 niveau.

Welke vervolgopleidingen sluiten aan?

Na het behalen van het examen Assistent Boekhouder is een logische vervolgstap het behalen van het STIBEX Praktijkdiploma Boekhouden.

Aanmelden?

Klik op onderstaande link om je voor het examen aan te melden.

Demotoets?

Door middel van een demotoets kun je je voorbereiden op je examen.

Deze toets geeft een idee van welk soort vragen gesteld worden. Na afloop van de toets kun je zien welke vragen je goed beantwoord hebt en welke vragen je fout beantwoord hebt.

Wat is het slagingspercentage?

Het slagingspercentage van dit examen lag in 2017 rond de 75% (2016: 72%). Maandelijks worden de slagingspercentages geëvalueerd. STIBEX probeert daarbij ook zicht te krijgen op de kandidaten die bij STIBEX examen doen: zijn zij goed voorbereid? Komen zij van opleiders of hebben zij zelfstudie gedaan? Indien nodig worden vragen verduidelijkt of aangepast. Van tijd tot tijd worden nieuwe vragen ontwikkeld.

Meer informatie?

Mocht je behoefte hebben aan meer informatie, dan adviseren wij je het examenreglement, de eind- en toetstermen en de toetsmatrijs door te nemen. Zie onderstaande link.

Uiteraard kun je ook contact opnemen met onze Klantenservice via onderstaande link.

STIBEX - Fultonbaan 80 - 3439 NE Nieuwegein - tel. 088 - 7322 000