Direct naar inhoud
STIBEX, hét examenbureau voor administratieve professionals

STIBEX Arbeidsrecht en sociale wetgeving (niveau 4)

Door het behalen van het certificaat STIBEX Arbeidsrecht en sociale wetgeving laat je zien dat jij weet welke rechten en plichten zowel werknemer als werkgever hebben. Je kunt jouw werkgever daarom adviseren in alle zaken rondom het aangaan en ontbinden van arbeidsovereenkomsten en je laat zien dat je kennis hebt van de sociale wetgeving in Nederland en dat je kunt doorrekenen welke gevolgen één en ander heeft voor de werkgever en de werknemer.

LET OP! Voor het Praktijkdiploma Loonadministratie is de afgelopen jaren onvoldoende animo gebleken. Daarom zal STIBEX op 31 december 2018 stoppen met deze examenlijn. Het examen Arbeidsrecht & Sociale Wetgeving zal daarmee ook niet meer worden geüpdatet naar de nieuwste wetgeving.

Wil je het STIBEX Arbeidsrecht & Sociale Wetgeving 4 nog halen? Houd dan met het volgende rekening: Tot eind 2018 kun je dit examen nog gewoon boeken. Maar het examen is niet meegenomen in de update van 2018. Wil je een wettenbundel meenemen als naslagwerk? Gebruik dan de versie die de situatie van begin 2017 weergeeft.

Voor wie?

Voor iedereen die werkzaam is/wil zijn binnen de loonadministratie. Er is geen specifieke vooropleiding nodig om deel te kunnen nemen.

Wat wordt geëxamineerd?

Voor het examen worden allerhande zaken rondom de arbeidsovereenkomst, het uitvoeren van arbeid en de bijbehorende verplichtingen, de (sociale) wetten in Nederland en de bijbehorende tarieven en berekeningen als bekend verondersteld. De gedetailleerde inhoud van het examen STIBEX Arbeidsrecht en sociale wetgeving (niveau 4) vind je in de toetstermen en staat schematisch weergegeven in de toetsmatrijs.

Hoe wordt er geëxamineerd?

STIBEX neemt examens af door middel van de zogenaamde 'Flextoets'. Deze manier van toetsen via de computer is absoluut van deze tijd en biedt je veel voordelen. STIBEX werkt samen met zo'n 30 toetscentra in Nederland, zodat je examen kunt afleggen op elk moment dat er een toetsplek beschikbaar is. Voor het afleggen van een Flextoets verwachten we nauwelijks computerkennis van je. Uiteraard veronderstellen we dat je met de muis kunt omgaan! Ook is het mogelijk om schriftelijk examen af te leggen; voor meer informatie hierover verwijzen we je naar onze klantenservice.

Het examen bestaat uit 35 meerkeuzevragen en duurt 90 minuten.

Bij dit examen mag je gebruik maken van:
- Handboek Loonheffingen 2017. Deze wordt op het examen als PDF ter beschikking gesteld.
- Een zelf meegebrachte onbeschreven (arceringen mogen) gebonden wetbundel met uitsluitend wettekst, zonder tekst / commentaar.

Geslaagd?

Nadat je examen hebt gedaan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weten of je geslaagd bent. Bij STIBEX ontvang je direct na het afleggen van de Flextoets de uitslag van het examen, zodat je weet waar je aan toe bent.

Zijn er vrijstellingen?

Je ontvangt van ons vrijstelling voor dit examen indien je aantoonbaar beschikt over:
- het Associatie Praktijkdiploma Loonadministratie nieuwe stijl, module Arbeidsrecht & Sociale Zekerheid niveau 4
- het Associatie Praktijkdiploma Loonadministratie oude stijl, module Arbeidsrecht plus module Loonheffingen 2

Indien je meent over een ander, gelijkwaardig diploma te beschikken en voor vrijstelling in aanmerking wil komen, verzoeken wij je contact met ons op te nemen.

Wat zijn de kosten?

De kosten staan op de Tarievenlijst van STIBEX.

Wat is het niveau van het certificaat?

Het certificaat laat zien dat je kennis hebt van de verplichtingen van zowel de werkgever als de werknemer rondom het ontgaan en ontbinden van overeenkomsten. Daar ben je ook op de hoogte van de regels, wetten en andere verplichtingen die gelden bij het uitvoeren van arbeid.
Daarnaast heb je met het behalen van het certificaat één van de verplichte onderdelen van het STIBEX Praktijkdiploma Loonadministratie voltooid.

Het certificaat STIBEX Arbeidsrecht en sociale wetgeving wordt gewaardeerd op MBO-niveau (niveau 4).

Welke examenonderdelen biedt STIBEX aan?

De examens loonadministratie die door STIBEX worden aangeboden zijn:
- STIBEX Arbeidsrecht en sociale wetgeving (niveau 4)
- STIBEX Loonheffingsregelingen (niveau 4)
- STIBEX Communicatie, personeel en organisatie (niveau 4)

Aanmelden?

Via onderstaande link kun je je inschrijven voor dit examen.

Door middel van het - eenmalig - aanmaken van een account kun je je dan inschrijven voor één of meer examens. Het account bevat jouw contactgegevens en je vindt hier tevens alle informatie over jouw examens: inschrijvingen, facturering, behaalde resultaten en certificaten.

Demotoets?

Door middel van een demotoets kun je je voorbereiden op je examen.

Deze toets geeft een idee van welk soort vragen gesteld worden. Na afloop van de toets kun je zien welke vragen je goed beantwoord hebt en welke vragen je fout beantwoord hebt.

Meer informatie?

Mocht je behoefte hebben aan meer informatie, dan adviseren wij je het examenreglement, de toetstermen en de toetsmatrijs door te nemen.
Uiteraard kun je ook contact opnemen met onze Klantenservice.

STIBEX - Fultonbaan 80 - 3439 NE Nieuwegein - tel. 088 - 7322 000